Полезно

Семейна ваканция на мореСемейна ваканция на море


Най-благоприятният период за почивка с деца на море е краят на юни, първата половина на юли и началото на септември. Така ще избегнете непоносимите горещини, които обичайно се падат в средата на юли и през целия август месец. Добре би било да организирате своята семейна ваканция на море предварително, за да може да се възползвате от промоционалните цени, които важат за направени резервации най-късно до началото на април. По този начин ще си уредите една спокойна и безгрижна почивка, а времето, което ще изберете, няма да съвпадне с така наречения „висок сезон“, когато курортите се изпълват с множество туристи. През септември плажовете постепенно се изпразват от почиващи и може да прекарате пълноценна семейна почивка, стига времето да е слънчево и приятно. Също така, именно септемврийският период е удачно време за посещение на забележителности – Несебър, Созопол, Балчик, Варна и Бургас.

Ако се питате кога е най-подходящото време за семейна ваканция на море, експертите от туристическия бранш препоръчват да изберете втората половина на юни, първата половина на юли и началото на септември. Вземете предвид факта, че въпреки високите температури на въздуха през деня, достигащи до +27-28°С, а понякога и до +30°С, вечерите край морето си остават хладни, така че се погрижете в багажа да сложите връхни дрехи за вас и за децата. Вечерните разходки са изключително приятни по крайбрежните алеи на морските курорти, както и незабравимите вечери в някое уютно заведение. За целта не забравяйте да се снабдите с жилетка или яке, за да прекарате уютна и спокойна вечер.

Всяко семейство, което планира почивка на море в България, неминуемо си задава въпроса относно изхранването. Широко разпространената система „ол инклузив“ става все по-популярна напоследък и този факт има своето обяснение. Отивайки на почивка, никой не иска да се притеснява за моментите, когато ще се наложи да се закусва, обядва и вечеря, още повече, когато почивката е с деца. Повечето хотели предлагат тази система, както и възможността за избор само на закуска или закуска и вечеря. По този начин почиващите имат възможност да опитат ястията, предлагани от местните ресторантчета и заведения, разположени край морския бряг.

Друг, все повече набиращ популярност метод, е резервирането на самостоятелен апартамент. Днес по-големите курорти като Слънчев бряг, Свети Влас, Бяла и други предлагат наем на апартаменти в жилищни комплекси от затворен тип. Оборудвани с кухненски кът, туристите имат възможност да си приготвят храната на място, с което да спестят допълнителни разходи за изхранване по ресторанти. Този вариант е много подходящ за семейства с две и повече деца, когато трябва да се предвидят разходи за нощувки, за забавления и т.н.