Страните-лидери по ръст на цените на жилищата в Европа през следващите три години
Според доклад на S&P, през настоящата и следващите две години в повечето европейски страни ще станем свидетели на покачване на цените на недвижимите имоти, макар и в различна степен. Недостигът на предлагане е основният фактор, който анализаторите определят като катализатор на очаквания ръст.
 

Още през тази година се очаква лидерските позиции при тези увеличения да бъдат заети от Португалия, Ирландия и Холандия, съответно с 8,5% в пръвите две държави и 7% в третата. С по-скромни показатели, но осезаемо се предполага, че ще бъде и поскъпването на жилищата в Испания /3,5%/, Белгия /3,4%/, Германия /3%/, Франция /2%/, Швейцария /1,8%/, Италия /0,6%/ и Великобритяния /0,5%/, съобщава PropertyWire.

Анализаторите предвиждат ситуацията да остане без съществена промяна и през 2019 година. Според тях, Португалия ще продължи да оглавява класацията на държавите с увеличени цени на имотите със 7% ръст, следвана от Ирландия (6%), Холандия (5.3%), Испания (3%), Германия (2.7%), Белгия и Франция (2%), Швейцария (1.9%), Италия и Великобритания (1.5%).

Според експертите, по-малък ще бъде ръстът през 2020 година, когато се очаква на годишна база показателите да сочат 6% поскъпване в Португалия и Ирландия, 3,6% - в Холандия и 3,5% във Великобритания, тъй като очакваният ефект от Брекзит ще отслабне. В другит европейски държави прогнозите очертават увеличение от 3% в Испания, 2,5% в Германия, 2,3% в Швейцария и 2% в Италия, Франция и Белгия, където обстановката ще се успокои заради слабия пазар на труда и по-ниското търсене на жилища. Неблагоприятно влияние ще окажат и по-неизгодните условия по ипотечните кредити, както и растежът на лихвените нива.

След изключително силната 2017 година, когато сделките през октомври достигнаха рекордни нива от 958 000 /ръст от 15,6% спрямо октомври 2016г./, на пазара на недвижими имоти във Френския се очаква по-слабо предлагане и забавяне на потребителската активност. Това обаче няма да се отрази на цените на жилищата и те ще продължат да растат главно в по-големите градове, макар и по-бавно, описват в доклада си експертите на S&P.

Отново според тях, пазарът във Великобритания ще усети последствията от Брекзит, високия данък върху допълнителните имоти и по-неблагоприятното данъчно третиране на наемодателите. В доклада се посочва, че активността на жилищния пазар там продължава да намалява, а високи цени държат само няколко типа имоти. Особено в столицата Лондон, търсенето и предлагането ще се превърнат  много трудни и напрегнати процеси.

В Германия, въпреки динамичната икономика, прогнозите са за намаляващото търсене, което може да доведе до умерен растеж на цените на жилищата, докато в Ирландия дефицитът на собствеността ще поддържа цените високи. Този дефицит ще достигне по-балансирани нива в Италия. Това допълнително ще намали времето за продажба и ще стопи отстъпките в ценовите оферти, и в крайна сметка, имотите ще станат по-скъпи.

Бързият икономически растеж и недостигът на жилищни единици в Холандия ще допринесат за интензивното жилищното строителство, смятат анализаторите. Според тях, подобна ще бъде ситуацията и в Португалия, където устойчивият икономически растеж, бързото подобряване на пазара на труда, интересът на чуждестранните инвеститори и липсата на предлагане ще останат основа за растеж на цените на жилищата.

Според доклада на S&P, силната икономика ще подпомогне и растежа на жилищния пазар в Испания, където не само офертите ще бъдат по-високи, а и броя на сключените сделки. Идентичен развой на събитията очаква и Швейцария въпреки, че регулаторните мерки, ниската достъпност и забавянето на нетната миграция за сега задържат цените. 

Domaza - Недвижими имоти

По-стари новини
08/03/2018 11:41:46Искате ваканционен имот във Франция? Пригответе се за повече данъци!
Реформите, въведени от френския президент Еманюел Макрон, засягат осезателно данъците, които трябва да плащат собствениците на ваканционни имоти в страната. Всяка година тяхната стойност се качва почти двойно, информира електронното издание www.thelocal.fr. Целта е да се намалят краткосрочните наеми, които нарушават ба...
08/03/2018 11:00:22Продажбите на имоти в Турция са се увеличили с 26%. Кой купува?
Още в първите месеци на 2018г., Турция отчита засилен интерес от чужденци към покупка на недвижими имоти в страната, предава hurriyetdailynews.com. Само през януари са били регистрирани 1742 сделки, което е ръст от 25,7% спрямо същия период на 2017-та, сочат данните на Турския статистически институт / TÜİK/. За цялата ...
08/03/2018 10:58:54Какви купувачи поддържат имотния пазар в Испания силен
Анализатори от Асоциацията на регистрираните собственици на земя в Испания отчитат слаб интерес на испанците към пазара на недвижими имоти за последното тримесечие на 2017г., но активно присъствие на купувачите от Великобритания.   На първо място, през четвъртото тримесечие на изминалата година общия...
08/03/2018 10:57:32ТОП градове с най-високи заплати за емигрантите
Хората, които напускат родната си страна, за да работят в чужбина, трябва да имат предвид към кои градове в света е добре да се ориентират, ако искат да получават висока заплата.   Според проучване на HSBC Bank International, проведено сред 27 587 души от 159 страни, индийската столица Мумбай ог...
08/03/2018 10:50:16Спадът в цените на апартаментите в Гърция се забавя
През четвъртото тримесечие на 2017г. стойността на гръцките апартаменти намалява с 0.3% на годишна база, а средно за годината спадът на цените е от 1% в сравнение с 2,4% през 2016 г. Това се казва в доклада на Централната банка на Гърция, части от които са разяснение в интернет страницата на институцията - bankofgreece...